3 Αυγ 2011

Σχόλια για το νομοσχέδιο στην Τροτβάθμια εκπαίδευση (Πέτρος Γρουμπός - Πανεπιστήμιο Πατρών)

Παρακολουθώ με απορία και ανησυχία, τα σχόλια για το νέο Νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχω να κάνω τις εξής τρείς επισημάνσεις:

1) Καταρχάς είναι ηλίου φαεινότερων ότι άπαντες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ έχει κλείσει τον κύκλο του προ πολλού. Εδώ και 4-5 χρόνια ζούμε καθημερινά το τέλος αυτής της Ιστορικής περιόδου. Μιας περιόδου που άρχισε από τον περίφημο Νόμο 815(ψηφίσθηκε και έγινε νόμος του κράτους το καλοκαίρι του 1978, αλλά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αφού δεν υπάκουαν τα Πανεπιστήμια και έτσι τον Ιανουάριο του 1980, ο τότε Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγκάσθηκε να τον παγώσει), συνέχισε με τον νόμο 1268 του 1982 που έγινε νόμος του κράτους με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο οποίος ισχύει κατά βάσει και σήμερα με πληθώρα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Άλλες σοβαρές προσπάθειες από υπουργούς δεν μπόρεσαν να αλλάξουν ριζικά το ισχύον σημερινό θεσμικό πλαίσιο(Αρσένης-97, Κοντογιαννόπουλος-91/και με απώλεια Καθηγητή-Τεμπονέρα,Γιαννάκου-07, κ.α). **Θα ήταν χρήσιμο και διδακτικό, να γίνει από κάποιους μία αντικειμενική ιστορική αναδρομή όλων των προσπαθειών-ψηφισθέντων νόμων και τις επιπτώσεις των(θετικές και αρνητικές) από το 1974 και μετά**. Έτσι όλοι σήμερα παραδέχονται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας μας. Έχει χυθεί άπειρη μελάνη σε άρθρα επί άρθρων, έχουν γίνει αναρίθμητες συζητήσεις στις Τηλεοράσεις καθώς και στα Πανεπιστημιακά θεσμοθετημένα όργανα και αμφιθέατρα. Η ίδια η Υπουργός Κα. Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε κατηγορηματικά, στις 21 Ιουλίου 2011, ότι εδώ και ένα χρόνο το Υπουργείο έχει διεξάγει εκτεταμένο Διάλογο-Διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Άρα ΟΛΟΙ είναι ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χρειάζεται ριζικές και βαθιές τομές(αλλιώς δεν θα συμμετείχαν στο διάλογο για 12 και πλέον μήνες).

2) Το Σχέδιο Νόμου για τη <Δομή, Λειτουργία, Διασφάλιση της Ποιότητας των Σπουδών και Διεθνοποίηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων> κατατέθηκε στη Βουλή στις 21 Ιουλίου 2011, με υπογραφές 11 Υπουργών της Κυβέρνησης. Άρα μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα ψηφιστεί ένα νέο Θεσμικό-Νόμο Πλαίσιο και θα γίνει Νόμος του Κράτους μέσα στο Ακαδημαϊκό Έτος 2011-12. Όποιος πιστεύει το αντίθετο μάλλον θα απογοητευθεί. Από την 1/9/2012 θα ισχύει και θα εφαρμόζεται το νέο Θεσμικό Πλαίσιο. Αν δεν υπακούσουν τα Ιδρύματα στις προκαθορισμένες ημερομηνίες για την πλήρη εφαρμογή του, από 1/9/2012 αναστέλλεται η επιπλέον της βασικής χρηματοδότησης του Ιδρύματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του κάθε Ιδρύματος.

3) Με δεδομένα τα ανωτέρω 1 & 2, το ζητούμενο πρέπει να είναι τελικά η Ελληνική Βουλή να ψηφίσει ένα Θεσμικό-Νόμο Πλαίσιο που θα έχει όραμα, σχέδιο, σεβασμό στο σύνταγμα και τους θεσμούς και να είναι ρεαλιστικό, απλό, ευέλικτο, πρακτικό και εφαρμόσιμο. Ακόμη πρέπει να αναδεικνύει την αριστεία, να ενισχύει τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία. Θα πρέπει επίσης να το πιστέψουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ώστε να το αποδεχτούν και να παλέψουν για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική εφαρμογή του. Εάν δεν έχει αυτά και άλλα χαρακτηριστικά, που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, τότε αυτό που θα ψηφισθεί θα εφαρμοστεί μόνο επιλεκτικά και κατά το δοκούν. Και οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε όλοι εμείς: η χώρα μας, τα παιδιά μας, το μέλλον μας.

Αρα χρειαζεται να ενταθει ο διαλογος και να βρεθουν τα αδυναμα σημεια του κατατεθεντος νομοσχεδιου και να διορθοθουν/ εξαλειφθουν πριν ψηφισθει.

Συμπερασμα: οποιος δεν αποδεχετε την αναγκη νεου θεσμικου πλαισιου και μαλιστα αμεσα, και δεν αντεχει εναν ειλικρινη, ουσιατικο και επικοδομιτικο διαλογο, μαλλον εθελοτυφλει και καλα θα κανει να παει σπιτι του.

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Α)Δεν αναρωτιέται κανείς γιατί μετά από τόσο διάλογο-διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπάρχει τόσο καθολική αντίδραση στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο??!!! Και μάλιστα με δεδομένη την παραπάνω μου επισήμανση 1. Όλοι είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συζητάμε εδώ και 10 χρόνια. Επίσης όλοι μας γνωρίζουμε ότι αυτό μπορεί να το πετύχει ΜΟΝΟ Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όλοι μας την επιζητούμε και την αναμένουμε σαν μάνα εξ’ ουρανού μήπως και αλλάξει κάτι σ’ αυτή τη Χώρα και μάλιστα αυτήν την δύσκολη εποχή που βιώνουμε σαν λαός και ελληνικό Έθνος. Και όμως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί αυτή η ιστορικά μοναδική ευκαιρία. Στις παρούσες δύσκολες στιγμές που περνά η Χώρα μας μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί για την Χώρα αλλά πρωτίστως για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Είναι ευθύνη όλων μας να βρεθεί ΛΥΣΗ για τη προτεινόμενη Μεταρρύθμιση που να εφαρμοσθεί με τους λιγότερους κραδασμούς. Αναζητείτε ΜΙΑ ΛΥΣΗ-ΜΕΤΑΡΙΘΜΗΣΗ που να στηρίζεται στον Ορθολογισμό, στην Αριστεία, στον Ρεαλισμό, τη Διαφάνεια και την Αξιοκρατία. ΜΙΑ ΛΥΣΗ-ΜΕΤΑΡΙΘΜΗΣΗ που σέβεται τον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο και τον φοιτητή αλλά παράλληλα να υπερασπίζετε το Δημόσιο συμφέρον της Χώρας και κυρίως του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΌΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ;;; ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ-ΨΥΧΗΣ!!!!

Β) Αντί να γίνεται συστηματική, άδικη και αδικαιολόγητη επίθεση στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ΧΡΗΣΙΜΟ ΘΑ ΗΤΑΝ να ακουστούν και πολλά θετικά στοιχεία και πολλές σημαντικές επιτυχίες των. Διότι νέος Νόμος-Πλαίσιο θα ψηφισθεί, τελεία και παύλα. Όμως η συνεχής απαξίωση και υποβάθμιση των Πανεπιστημίων μας θα παραμείνει μαζί μας για πολύ και κανένας νέος Νόμος, όσο καλός και να είναι, δεν θα τα βγάλει από την αφάνεια που μερικοί συστηματικά τα σπρώχνουν. Διότι εδώ, σε αυτό το θέμα ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Η ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ» ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΟΛΟΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; ΕΛΠΙΖΩ!

Καθηγ. Πέτρος Π. Γρουμπός,
Εργαστήριο Αυτοματισμού και Ρομποτικής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Πατρών

2 σχόλια:

  1. Αναρωτιέται ο συνάδελφος Πέτρος Γρουμπός (εδώ) “γιατί μετά από τόσο διάλογο-διαβούλευση μεταξύ Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπάρχει τόσο καθολική αντίδραση στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο??!!!”. Αποφεύγει όμως να αναφέρει πως, από ποιους και γιατί εκφράζεται αυτή η «τόσο καθολική αντίδραση».
    Είναι σκόπιμο να δει κανείς από ποιους και πως εκφράζεται η «τόσο καθολική» όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας «αντίδραση στο προτεινόμενο Νομοσχέδιο» όταν είναι γνωστό ότι διάλογος μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο όπου μειοψηφίες επιβάλουν τις θέσεις και απόψεις τους με την βία δεν μπορεί να γίνει (δες Ο μύθος του Διαλόγου – 6ος Μύθος στο κείμενο)
    Είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον να δει κανείς ...
    Το πλήρες κείμενο της απάντησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΩΣΗ ΓΡΟΥΜΠΟΥ:"ΑΙ ΚΟΥΡΕΨΟΥ ΡΕ ΚΟΥΜΠΑΡΕ..(ΕΤΣΙ ΛΕΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή