11 Απρ 2009

Δημοσκοπήσεις (Κώστας Δροσάτος - Νέα Υόρκη)

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής, αναρωτιέμαι για πόσο διάστημα θα συνεχίζεται η αναπαραγωγή του επιθανάτιου ρόγχου των δύο μεγάλων(;) πολιτικών παρατάξεων της Ελλάδας ως σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Σταχυολογώντας ορισμένα νούμερα από τις δημοσκοπήσεις μου προκάλεσαν ενδιαφέρον τα ακόλουθα:
Καλυτερη κυβέρνηση για τη χώρα
ΠΑΣΟΚ: 27%, ΝΔ:21%, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ: 3%
Άρα 49% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί τα κυριότερα πολιτικά κόμματα αντάξια της εμπιστοσύνης τους.
Ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης
ΝΔ(κυβέρνηση): 16%, ΠΑΣΟΚ(εναλλακτική πρόταση για κυβέρνηση): 21%
'Αρα περίπου 84% των ερωτηθέντων δεν θεωρεί ότι η ΝΔ κυβέρνησε σωστά και 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άσκησε καλή αντιπολιτευση (άρα δεν είναι δυνατόν να ασκήσει σωστή διακυβέρνηση).
Γνώμη για τη μορφή διακυβέρνησης
Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ: 19% θετική γνώμη, 81% αρνητική γνώμη
Κυβέρνηση ΝΔ: 16% θετική γνώμη, 84% αρνητική γνώμη
Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ: 16% θετικήγνώμη, 84% αρνητική γνώμη
Με βάση τα παραπάνω νούμερα, το άρθρο αναλύει πολιτικές τάσεις της κοινωνίας για ποιο από τα δύο κόμματα θα κυβερνήσει. Αναρωτιέμαι αν είμαι ο μόνος που βλέπει την ύπαρξη μεγάλου πολιτικού κενού και την απαξίωση των υπαρχουσών επιλογών από την κοινωνία.
Η συνέχιση αυτής της στρεβλής κατάστασης που αναπαράγει ως σημαντικά άλλα μηνύματα από αυτά που πραγματικά εκπέμπονται από τις δημοσκοπήσεις, σε συνδυασμό με τα οικονομικά και εκπαιδευτικά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες, φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση ακραίων αντιδράσεων από όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών.
Πριν από χρόνια η έκφραση "βράζει η κοινωνία" ακούγονταν ως γραφική. Σήμερα φαντάζει μια συνηθισμένη περιγραφή της κατάστασης η οποία εξελίσσεται με απρόβλεπτη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου