14 Μαρ 2009

Εκρηκτική κατάσταση στους δρόμους της Ελλάδας (Κώστας Δροσάτος-Νέα Υόρκη)

Η λύπη μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό συναίσθημα που νιώθει άμεσα κάποιος παρακολουθώντας τη δραματική αύξηση των επεισοδίων στους δρόμους των δύο μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα αυτά μολονότι υπολείπονται των τεράστιας έκτασης επεισοδίων του Δεκεμβρίου 2008, λειτουργούν προσθετικά στην έξαρση της κοινωνικής βίας που παρατηρείται στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο με αφορμές που κυμαίνονται από πραγματικά σοβαρές μέχρι ευκαιριακές και ανούσιες.
Όλο αυτό το διάστημα έχουν γραφτεί πολλά για τις αιτίες, τους υποκινητές και τους στόχους των συγκεκριμένων εκδηλώσεων βίας. Άλλα από τα σχόλια υπήρξαν εύστοχα, άλλα λιγότερο μετριοπαθή και τα περισσότερα, κατά τη γνώμη μου, εστίασαν στο δέντρο παρά στο δάσος.
Ιστορικά τέτοιου είδους φαινόμενα βρήκαν πρόσφορο έδαφος εκδήλωσης σε χρονικές περιόδους και κοινωνικές υποδομές που χαρακτηρίζονταν από ανέχεια και χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Δυστυχώς η σύγχρονη ελληνική κοινωνία βρίθει και των δύο αυτών στοιχείων με αποτέλεσμα η αποδοκιμασία που εκφράζεται από την πλειοψηφία των μελών της κοινωνίας να παραχωρεί όλο και περισσότερο χώρο στη σιωπή. Είναι λυπηρό και συνάμα επικίνδυνο το γεγονός ότι στις συνειδήσεις των πολιτών αρχίζει και παγιώνεται έστω και σιωπηλά η πεποίθηση πως αυτού του είδους οι αντιδράσεις ίσως τελικά αποτελούν πλέον τη μοναδική οδό αποδόμησης των νοσηρών φαινομένων και της έλλειψης αρχών που διέπουν την κοινωνία σε όλα της τα επίπεδα (πολιτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, λειτουργικό).
Η συγκεκριμένη στάση των πολιτών αποτελεί μια ακόμα έκφανση του ψυχολογικού και πολιτικού αδιεξόδου τα οποία συντηρούνται από την έλλειψη προβολής οράματος από την πλευρά των ηγετών και από την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στα διαχειριστικά προβλήματα της κοινωνίας.
Μολονότι υπερβολικό, δεδομένης της παγιωμένης θέσης της δημοκρατίας στις συνειδήσεις των πολιτών, ελπίζω οι εξελίξεις να μη δικαιώσουν αυτόν ο οποίος ανέφερε στη συζήτηση ενός ηλεκτρονικού φόρουμ πως: "Κάποτε τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και οι άνθρωποι κρύφτηκαν φοβισμένοι στα σπίτια τους. Φοβάμαι πως αν τώρα βγουν πάλι, οι άνθρωποι θα ορμήσουν στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου